دوازدهمین نشست آیین آواز برگزار شد

دوازدهمین نشست آیین آواز برگزار شد

دوازدهمین نشست آیین آواز با حضور هنرمندان و علاقه‌مندان با بررسی مباحثی همچون 'وزن آواز و ریتم در آواز ایرانی' و همنچنین اجرا های متعدد آواز، روز گذشته در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.

به گزارش سایت خانه موسیقی به نقل از روابط عمومی برنامه، دوازدهمین نشست آیین آواز با حضور هنرمندان و علاقه‌مندان به هنر موسیقی و آواز روز گذشته در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.

در ابتدای این برنامه شهرام صارمی (مسئول هنری فرهنگسرا و مجری نشست) فرارسیدن سالگرد شروع به کار آیین آواز را به اهالی موسیقی تبریک گفت و ریز برنامه‌ها را اعلام کرد. این نشست تخصصی آموزشی همچنین در دو بخش فنی و تئوریک به بحث‌هایی جداگانه، نخست درباره متر آواز و رابطه آن با مقولۀ متر در موسیقی محض اختصاص داشت. سپس در بحث فنی دوم نیز درباره وزن آواز و ریتم در آواز ایرانی صحبت شد.

در بخش اول مبحث فنی ابتدا علی شیرازی با اشاره به ابهام‌هایی که به مقوله ریتم در آواز ایرانی ایجاد شده یادآور شد: وجود و بروز اینگونه ابهام‌ها طبیعی است. ما هنوز در اول راهیم و در این مقوله هم کمتر سخنی به میان رفته یا لااقل می‌توانم بگویم هر صحبتی به میان رفته یا نوشته شده کافی و گویا نبوده است. اما لزوم اختصصاص یکی از دو پنل آموزشی و تخصصی امشب به مقوله متر آواز این است که به نظرم بدون شناختن متر آواز نمی‌توان سراغ وزن و ریتم در آواز یا حتی جمله‌بندی و اصول تحریرسازی و جمله‌سازی تحریری رفت.

پیروز ارجمند و امیر انجیری دیگر کارشناسان حاضر در نشست نیز در ادامه ضمن مقایسه دو تعریف متر در موسیقی محض با آنچه در میان آوازخوانان به متر آواز مصطلح است، برخی تفاوت‌ها و حتی تضادهای این دو را در مقایسه با تعریف علمی متر در هنر موسیقی است برشمردند.

دومین قسمت این نشست با حضور جاوید (جبار) عباسی فلاح(خواننده) و همراهی علی شیرازی کارشناس مجری برنامه پیرامون وزن آواز و ریتم در آواز ایرانی برگزار شد.

جاوید عباسی فلاح(خواننده)، برخی از تحقیقات دامنه‌دارش را درباره ریتم و وزن آواز و تناسب و رابطه مستقیم آن با مقولۀ وزن و عروض در شعر پارسی برای حاضران ارائه کرد. او پس از ادای توضیحات کلی و جزئی در ادامه با اجرای آوازهایی ضمن معرفی بحر عروضی شعری که می‌خواست به آواز بخواند، تمامی جزئیات اجرایش را سیلاب به سیلاب و وزن به وزن برای حاضران آنالیز کرد. اجرای آوازی در ماهور پس از خاتمه این بحث در همراهی با داود غفاری‌زاده (نوازنده نی) آخرین بخش از اجرای عباسی فلاح در این نشست بود.

بخش اجرای آوازها در دوازدهمین آیین آواز نیز به حضور چهار تن از شاگردان محسن کرامتی اختصاص داشت. اجرای خشایار اشکوری خواننده نوجوان با همراهی سنتور نیما مسعودپور، اجرای یک قطعۀ آوازی با هنرمندی کامبیز عبدل زاده و همراهی ویولن علی صحرایی و سه تار حسین حسنی، اجرای امیرعلی هاشمی با نوازندگی سه تار ادیب تیرانداز و نوازندگی تمبک علی اصغر عاطفی، اجرای ابولفضل خیری با همراهی دایره شیما شاه حسینی و سنتور منوچهر فدایی از جمله این بخش‌ها بودند.
همچنین پخش کلیپی از یک سالگی سلسله نشست‌های «آیین آواز» و اجرای جمعی تصنیف مرغ سحر به شکل جمعی و هماوایی با تکخوانی و لیدری مهدی اصغرپور دیگر شاگرد کرامتی، از بخش‌های دیگر دوازدهمین نشست «آیین آواز» بود.

در پایان اعلام شد سیزدهمین نشست «آیین آواز» از ساعت ۱۸ سه شنبه ۲۱ شهریورماه در فرهنگسرای ارسباران برگزار می شود.


آموزشگاه موسیقی شباهنگ با ابداع روش های خلاقانه به حفظ واشاعه موسیقی و فراگیری آن اقدام کرده است و از شروع فعالیت خود سعی کرده تا نگرشی فراتر از فعالیت های مرسوم سایر آموزشگاه موسیقی ایران به مبحث آموزش موسیقی داشته باشد.